- that's me:anak,ibu,isteri,pelajar,guru,academician-

- that's me:anak,ibu,isteri,pelajar,guru,academician-

Tuesday, December 20, 2011

Tahun 2012-SSM ke SBPA

Tahun 2011 akan melabuhkan tirai tidak berapa lama lg..maknanya sudah 2 tahun aku mengajar ting 6 dan setahun mengajar Math T...akhirnya aku berjaya melepasi waktu kritikal yg dikatakan susah semasa mengajar silibus form 6..tapi perlu ambil masa 5tahun utk lebih 'pakar' dlm mengajar subjek ini..tahun ini adalah tahun pertama daku mengajar utk peperiksaan besar iaitu STPM...rasa cuak amat tinggi kerana bimbangkan prestasi subjek pelajar Upper 6 tahun ini...semoga semua pelajar ku dpt menjawab STPM tahun ini dgn cemerlang..

Well,pengumuman penyelarasan gaji baru penjawat awam sedikit sebanyak membangkitkan semangat utk 2012...time-based guru dikurangkan dari 10 thn kpd 8thn shj...dan kenaikan gaji bg DG 41 atau DG1-1 sbyk RM230 setahun berbanding RM90 sblm ini...Alhamdulilah..Semoga ini dpt meningkatkan pencapaian dan prestasi pendidik..



Cara pengiraan jadual gaji ni aku dapat tahu dr seorg ketua jabatan kerajaan yg berpangkat Pengarah,dimana beliau telah menghadiri mesyuarat atau taklimat SBPA di Kuala Lumpur minggu lepas..

Contoh:
let say gaji pokok SSM utk Disember 2011 gred DG41 P1T4 RM2238.55 dan kenaikan gaji baru pada 1 Jan..ambil nilai yg tinggi terhampir dlm jadual gaji ialah DG1-1 T3 RM 2385..kemudian tambahkan satu gred SBPA ke DG1-1 T4 RM 2615..jadi inilah gaji baru untuk Januari 2012..jika tersilap maafkan saya kerana ini apa yg saya dpt penerangan dr pegawai tinggi kerajaan..

Tapi dgr khabar utk mendapat kenaikan gaji SBPA ini perlu menandtangani opsyen 60 thn..apa2 benefit yg kita dpt,tentu ada pengorbanannya..

Bercakap mengenai tahun 2012,ada beberapa azam yg perlu aku laksanakan dgn tekad iaitu:
1. Tambahkan simpanan wang
2. Tambahkan simpanan emas
3. Jimatkan apa yg ada disekitar esp dr segi belanjawan
4. Buat tabung kecemasan iaitu antara RM50-100 sebulan,kalau tiba2 ada masalah keluarga atau kereta rosak...
5. Buat tabungan diri,utk rawatan muka atau badan..cukuplah RM50 sebulan..

Azam 2012 lebih kepada untuk simpanan dan berjimat cermat..cuba untuk kurangkan pembelian,kasut,pakaian atau barangan branded dan mahal2...cuba elakkan inflasi dan jangan membazir...Insyallah

Saturday, August 6, 2011

Bakal Tunang hadir Majlis Pertunangan di Kelantan& Terengganu?

Salam Ramadhan buat rakan2 sekalian...
Just post kali ni jadi hangat bila kes Khairul Fahmi Che Mat dan Elia putus tunang,berbondong2 post berkenaan mereka menjadi hangat dan panjang lebar..

tapi post saya kali ini bukan kepada mereka berdua,tapi kepada pengamaatanku kepada remaja sekarang..

“Rahsiakan pertunangan dan iklankan (maklumkan) tentang perkahwinan” (Hadith riwayat Ahmad dari Abdullah bin Zubair Radhiyallahu ‘anhu, dan disahihkan oleh al-Albani di dalam Irwa’ al-Ghalil) – sumber : saifulislam.com

Maksudnya disini,bukan kita perlu menafikan jika ditanya tentang pertunanagn,cukuplah mengiakan dan berpada2...dlm erti kata yg lain,majlis pertunangan hanya dihadiri ahli keluarga dan org terdekat,tak perlu beriya mencanang..apabila sudah diakad dan menjadi hak milik sang suami,bolehlah dihebahkan,namun masih perlu berpada...dugaan waktu pertunanagn sgt besar dan sering mengundang niat jahat org yg iri hati..

Bebalik pada tajuk di atas,seorg teman saya dari luar pantai timur,bertanya kenapa org bertunang sekarang,tunang lelaki datang kerumah org perempuan..dh jadi tradisi...? setahunya ini dr Kelantan & Terengganu...Aku jawab,memang betul,ini adalah tradisi kebanyakan rakyat Terengganu dan Kelantan..
Bg saya,tak salah kalau tunang lelaki datang ke majlis pertunangannya sendiri...lagi baik berjumpa dgn buah hati dihadapan kaum keluarga daripada berjumpa secara senyap2 dibelakang...

 Rasulluah SAW ada menyebut diperintahkan oleh Nabi SAW, iaitu agar lelaki hendaklah melihat wanita yang hendak dilamar sebagai mana dalam sebuah hadis yang bermaksud "Pernah seorang lelaki datang kepada Baginda SAW seraya berkata, "Saya telah meminang seorang perempuan Ansar." Lalu Nabi SAW bertanya, "Apakah engkau telah melihatnya?" Dia menjawab, "Belum." Baginda SAW menjawab, " Pergilah engkau melihatnya, kerana pada mata orang-orang Ansar itu (biasanya) ada sesuatu (cacat). (Riwayat an-Nasa'I no.3247).

Yang agak keterlaluan mungkin kalau ada acara menyarung cincin yg melibatkan org bukan muhrim dan berduaan di pelamin...Di Kelantan dan Terengganu masih dijaga batas agama,ayah tunang perempuan akan menyarungkan cincin kepada tunang lelaki,dan ibu tunang lelaki akan menyarungkan cincin kpd bakal menantunya..yg menjadi masalah jika org bukan muhrim yg menyarungkan cincin..hatta datuk atau nenek sekalipun...

Dalam Islam, Bertunang hanya adat...bukan benda yg wajib..tak kisahlah tunang lelaki nak dtg atau tidak,yg penting batas agama mesti dijaga...janganlah tunang lelaki yg menyarungkan cincin kepada tunang perempuan atau emak/nenek pihak perempuan menyarungkan cincin ke tunang lelaki..dosa tetap dosa...dan selepas majlis pertunangan,bergambar bersentuh tangan...berpeluk dan berpegangan tangan..

Teringat satu cerita,seorang Lelaki British bertanya kepda seorg ahli agama :
Lelaki British; kenapa wanita islam dilarang bersalam dgn lelaki bukan muhrim
Ahli Agama: Bolehkah kau bersalam dgn Queen Elizebeth?
Lelaki British : Sudah tentu tidak boleh,hanya org tertentu shj yg boleh..
Ahli Agama : Begitulah wanita Islam..mereka adalah Ratu...dan Ratu tidak boleh bersalaman dgn lelaki asing

Seorang ustazah pernah memberi tahu, " orang yg suka expose ni, dugaannya kuat dari ALLAH SWT"..maksudnya,suka menunjuk tentang life..ibarat cerita dlm kain pun mahu dijaja di intenet..zaman sekarang ni,kepesatan intenet lebih mendatangkan keburukan...apabila hal boyfren,tunang,suami atau isteri dijaja di blog2,di facebook,twitter atau apa sahaja,,Maaf,saya pun bukan sempurna,kalau ada terlepas satu dua perihal hidup saya..seboleh2nya saya cuba untuk kontrol diri dr meng'expose' supaya org tidak meluat..

Lagi kisah benar yang berlaku,bukan mahu membuka pekung,tetapi sebagai pengajaran..kisah seorg wanita yg terlalu mengangungkan suaminya,sampai dia terlupa suaminya bukanlah tuhan..dicanangkan kebaikan dan kesetiaan sang suami...di ceritakan betapa bhagianya hidup bersama suaminya,seolah2 suaminya sempurna dihadapan rakan2,jiran tetangga,dll...namun,salah seorang sahabatnya yang masih isteri org menaruh harapan pada sang suami kerana diberitahu sgt bahagia,sedangkan hidup sang sahabat ini tidak bahagia bergelar isteri...tidak lama kemudian,sahabat perempuan ini bercerai dan berkahwin dgn suami si perempuan ini...Masyallah,yang menyedihkan lagi,perempuan ini diceraikan dgn talak 3.. Nauzubillah...

Satu pengajaran dari kisah ini, Wanita dikurniakan sifat Malu..sifat malu tidak tertakluk kpd tingkah laku semata2,Kebaikan suami perlu si isteri sahaja yang merasakannya..bukannya dikongsi dgn orang lain..inilah perihal Malu dalam menjaga hal rumah tangga ...

Majlis Perkahwinan yg dilangsungkan juga seharusnya berpada2 dan jgn mengundang negative org..kebanyakan majlis perkahwinan sekarang lagi besar dan meriah dari majlis akad nikah..yg ini saya agak confius,sedangkan akad nikahlah bermulanya status suami ister... kadang2 psgn pengantin lebih mahu menunjuk majlis perkahwinan sehinggakan lupa niat dan asas sebuah perkahwinan...ingatlah,tetamu yg dtg akan mendoakan bakal pengantin...tetapi kalau ada yg menyampah dgn persiapan yg bagai nak rak dan berbagai,lebih kepada menunjuk...takut akan mendoakan pengantin sebaiknya..tak semua manusia sukakan kita..ada yg tikam belakang,depan nampak baik,tp belakang..nauzubillah..bukan nak berprasangka,tapi saya bercakap melalui pengalaman hidup..

Mungkin akan ada yang berkata "Eleh,ko tak buat macam tu sudahla,janganlah nak kutuk orang"..atau "eh,majlis aku,suka hati akulah..ada aku mintak duit kau?" atau juga "Ko tu bagus sangatke."

Tidak..tidak sama sekali.Saya bukan orang yang sempurna.Sangat banyak kelemahan,dan saya mengaku saya juga bergambar dengan tunang saya (sekarang suami saya ) seperti pasangan yang lain.
Ini sekadar luahan hati sahaja..

SAYA BUKAN AHLI AGAMA TETAPI SAYA ADA AGAMA..
WASSALAM..

Wednesday, August 3, 2011

Baked Time

Dulu,salah satu favouriteku masa di Jengka adalah membuat kek..
So,ada pic hasil air tangan dan kakiku..hikhik

Oreo Chilled Cheese Cake
Bahan2nya:
Untuk base
• 20 kpg biskut oreo yg sudah dibuang cream kat tgh (dikisar hancur)-i guna digestive biskut beli kat tesco
• 30 gm butter (dicairkan)
• Fresh milk ( sendiri budget)
Cara nye : Biskut n butter cair digaul sebati dan dimasukkan kedalam acuan dan ditekan sehingga padat .. sejukkan selama 30 minit didalam peti ais sehingga sedia utk digunakan.

Bahagian atas
• 125 gm cream cheese
• 400ml susu pekat - ikut kemanisan masing-masing
• 120 whip topping cream or plain yogurt( 11/2 cup)
• 6gm gelatin (halagel)- 2 1/2 tbsp gelatin**
...• 50ml susu cair - leh guna air saje
• 1sk lemon juice
• 10 keping biskut oreo yg sdh dibuang cream kat tgh (dipatah2 kan saje)
Caranya
1. Cairkan gelatin bersama susu segar sehingga hancur n sejukkan
2. Whip topping cream dipukul sehingga kental dan biarkan ..
3. Creamcheese dipukul sehingga gebu n masukkan susu pekat dan item no.1 .. pukul sehingga sebati ..
4. Kemudian masukkan lemon juice, biskut oreo dan item 2 .. kacau secara kaedah kaup balik sehingga bercampur rata ..
5. Tuangkan adunan kedalam bahagian base n disejukkan selama 3 jam / seeloknya semlman..
Strawberry Cheese Cake
 Yang strawberry ni sedap ( ceh,puji diri sendiri plak),coz base dia dr kek span vanilla (resepi leh cari sendiri),berbanding yg Oreo,hy pki biskut utk base..

Brownies Cheese Cake
Yang ni walaupun rupanya kureng ( coz garing sikit atas dia) tp rasa takde masalah..biasalah,first time wat..

Bahannya:
Lapisan bawah
120gm mentega
150gm semi-sweet coklat ( guna coklat masakan biasa )
2 sudu besar golden syrup ( guna 1 sdb gula pasir )
2 biji telur size A (dipukul)
1 sudu teh esen vanila
60gm tepung kek ( guna tepung superfine/bluekey )
1/2 sudu teh serbuk penaik

Lapisan Cheese
250gm cream cheese
100gm gula halus
1 biji telur

Cara membuatnya:
1. Cairkan coklat dan mentega.Biarkan sejuk.
2. Pukul telur hingga kembang dan sedikit demi sedikit tambah golden syrup dan campuran coklat mentega tadi.
3. Kemudian tuang campuran tepung dan serbuk penaik. (Tinggalkan satu senduk untuk buat hiasan marble atas lapisan cheese).
4. Tuang campuran ke dalam acuan 6"x9"x2".Bakar pada suhu 180c (ikut jenis oven masing2) selama 10 minit.
5. Tuang lapisan keju ke atas lapisan kek yg sudah masak.
6. Tuangkan campuran yg lebih itu ke atas inti keju dan bentukkan corak marble.
7. Bakar pada suhu 180c selama 25 minit atau hingga masak .
8. Sejukkan dalam peti sejuk untuk rase yang lebih mavelles


Dark Chocolate Indulgence
Banana Chocolate Chips Muffins
My First Time Cupcakes
Cupcakes sempena perpindahanku

Monday, July 11, 2011

Untuk Dijual: Jubah Moden Chiffon

Salam,saya ada baju Jubah Moden chiffon,untuk dijual..baru jer beli dari jakarta,tapi pendek dgn saya..kalau sapa berminat bleh hantar e-mail izebelle_sabriha@yahoo.com..ni detailnya:

Condition: New
Saiz : L ( L.dada: 102cm, Labuh baju: 130cm)
Harga: RM90( tak termasuk pos)



Sapa2 yang minat wat raya,blehla melaram dgn jubah moden..hehe..harga pasaran dlm RM130++....bleh contact terus saya 0199566334...ready stock 1 unit sahaja..terima kasih..

- SOLD-




Sunday, May 15, 2011

Tips penjagaan alat mekap dan barangan kulit...

ALAT MEKAP 
Post kali  ini aku nk update pasal penjagaan alat mekap dan barangan kulit...hehe...aku combine skali dua benda ni..jimat..hehe...dah 3 tahun aku kerja br aku nk start pakai mekap..huhu...itupun bedak muka dan lipstik...lipstik yg aku suka brand estee lauder..bedak muka selalunya pakai yg Zai's formula..bukan apa muka sensitif...so,yg tips ni aku dpt dari bacaan buku,bukan suka hati jer tulih...ada gak baca kat intenet sikit2..huhu


1. Pas pakai eyeliner dan lippensel,please tutup balik cover dia..nanti kang lama kelamaan muncul kaler cam kulat kat hujung..huhu..

2. Buang alat mekap yang dh bertukar kaler...selalunya krim senang nampak perubahan..kalu lipstik tu sesuai guna dlm 6-9 bulan jer..pastu,cau cincai...

3.Jangan guna bedak debu/loose powder/mineral powder yang dah ber-ketul-ketul.
  
4 .jangan guna kan set berus terlalalu lama. Tukar baru. tapi  kalu berus yg jenis mahal,esp yg material bulu haiwan ori,sayang beb..So tips aku, rajin-rajin kan lah  cuci set berus korang. Cara nak cucinya senang sajor. Basuh dengan menggunakan detergent khas untuk berus atau paling tidak guna je syampu baby. Tapi aku nak nasehatkan jangan rendam berus terlalu lama sebab nanti bulunya akan terjejas dan batangya akan mudah pecah. Tapi aku selalu basuh dgn sabun dettol atau sabun mandi baby..hehe..

5. untuk span plak,yg selalu guna utk apply foundation,span tu tak diguna kan terlalu lama. Span yang lembab memang senang nak kumpul kan bakteria.

6. yang paling penting sekali,avoid kongsi mekap anda..ini bleh menggalakkan bakteria...
Tips nak pakai warna gincu yg sesuai dgn penampilan kita:
warna gincu ni ada pelbagai merah,peach,coklat,oren,pink dan lain2..tp kalu jenis macam aku ada 2 jenis warna jer yg aku ada,pink dan merah...so aku sesuaikan ikut baju..kalu kalian ada lebih dari dua warna,lagi bagus,pakai ikut warna baju..so tips ini utk org yg mcm aku,malas nk beli banyak lipstik..
1) baju tema hijau,merah,coklat-lipstik kaler merah
2) baju tema ungu,biru,pink,light oren - lipstik kaler pink
well,ini hanyalah suggestion utk nampak lebih glam dgn hanya dua warna..ada sesetengah org citarasa yg berlainan..warna2 lain pandai-pandailah..hehe

BARANGAN KULIT
sekarang nak share tentang tips penjagaan barangan kulit seprti kasut dan beg..hehe..actually,haku baru jer beli beg kulit untuk kali ke2..hehe..so,skrg ni cam dh addict dgn beg dan kasut,tp bab beg kulit ni malas sikit nk beli coz susah nk jaga...almaklumlah,aura perempuanku baru nk menjelma..huhu..so,haku pyer seller ada bgtau cara nk jaga beg kulit utk tahan lama..

1. menggunakan lotion badan (x kisah jenama apa) untuk di sapu kat permukaan kulit tu. bukan orang je tau pakai lotion ni, beg pon nak pakai jugak!

 
2. selain menggunakan lotion , ubat gigi pon boleh pakai. see, banyak persamaan penjagaan kita dan barang-barang kita. kita gosok gigi, beg pon nak gosok jugak. just sapu-sapu sikit ubat gigi kat permukaan kulit barang tersebut.
3.Jangan dedahkan barangan kulit terlalu lama dengan cahaya matahari. nanti kulit akan kering dan merekah

4. jangan bagi barangan kulit kita dalam keadaan lembab. nanti naik kulat.

5. kalu yg ada besi atau silver chain tu,pls avoid water n habok utk elak  hardware n leather less shining. So kalu taknak guna bag itu,mk sure simpan dlm dust bag untuk elak habok..nama pun dustbag kan.. klu x guna kena rajin keluarkan to give fresh air n lap dgn kain kering.Yg penting jgn simpan dlm plastik atau casing selain dr dustbag.

so,selamat beramal..hehe






Saturday, April 30, 2011

NEW SYSTEM FOR FORM 6 STUDENTS

  • What: New grading system for STPM examinations
  • When: To be implemented in 2012
  • Explanation of the modular system:
  1. The modular system will have its assessment conducted at the end of the semester.
  2. Each of the three semesters will have assessments.
  3. The motivation behind this move is to mimic the continuous assessment in typical tertiary education institutions.
  4. Coursework and school-based projects will also be assessed.
  5. Only lower six students will be affected.
  6. The content of the STPM syllabus however will stay the same.
  7. This new announcement by Deputy Education Minister Datuk Dr. Wee Ka Siong will overwrite those made in 2009.

Sedutan dari Harian Metro:

Pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang melanjutkan pelajaran di tingkatan enam mempunyai peluang cerah menjejakkan kaki ke institut pengajian tinggi (IPT).
Ini kerana, tingkatan enam ibarat pra-universiti dan dengan keputusan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM), ia melayakkan mereka mengikuti program ijazah.
Walaupun STPM bagaikan satu tiket ke IPT, kebanyakan pelajar lepasan SPM kini tidak berminat melanjutkan pelajaran di tingkatan enam sebaliknya memilih program pengajian Asasi, Matrikulasi, Diploma atau di institut pengajian tinggi swasta (IPTS) untuk meneruskan pengajian.
Mana tidaknya, walaupun dikatakan pra-universiti, sistem pembelajarannya tetap dilaksanakan seperti sistem persekolahan biasa di sekolah menengah.
Selain itu, pelajar di tingkatan enam turut merungut kerana perlu belajar mata pelajaran yang membebankan dan apabila mendapat keputusan STPM, mereka tiada peluang ke IPT.
Justeru, bagi menarik minat lulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) ke tingkatan enam, sistem terminal yang dilaksanakan kini akan di gantikan dengan sistem modular.

Sistem modular adalah sama dengan sistem di universiti yang membabitkan tiga semester.
Menerusi sistem modular, pelajar hanya menumpukan kepada modul semester berkenaan berbanding sistem penggal, pelajar terpaksa mengulang kaji pelajaran dari Tingkatan Enam Bawah hingga Tingkatan Enam Atas.
Kaedah taksiran modular akan mengambil kira empat komponen iaitu penilaian berasaskan kurikulum dengan amalan peperiksaan biasa, projek sekolah, kerja amali dan ujian berasaskan sistem peperiksaan ‘open book’.
Dalam sistem modular, 20 hingga 30 peratus keputusan STPM diperolehi dari tugasan kursus atau projek dan penilaian lain selain kerja amali manakala 70 hingga 80 peratus bergantung kepada peperiksaan akhir pengajian.
Peperiksaan akhir tahun masih perlu dalam STPM untuk menentukan tahap keupayaan pelajar apabila memohon ke universiti.
Walaupun sistem itu hanya dilaksanakan menjelang 2011, pelbagai pihak memberi pandangan pro dan kontra.
Setiausaha Agung, Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Lok Yim Pheng, berkata pihaknya menyokong sistem modular menggantikan sistem terminal.
Beliau berkata, pembelajaran di tingkatan enam ibarat tadika sebelum masuk darjah satu dan ia perlu disesuaikan dengan suasana persekolahan supaya mereka tidak panik.
“Jika dilihat pembelajaran di tingkatan enam sekarang, ia sangat terikat sistem persekolahan biasa.
“Kita mahu pelajar tingkatan enam menuntut dalam persekitaran universiti sebenar kerana ia persediaan awal sebelum melangkah ke IPT.
“Dengan sistem modular, kita dapat membezakan pembelajaran di tingkatan enam dan sekolah menengah walaupun di kawasan yang sama,” katanya.
Katanya, secara tidak langsung, sistem itu mengangkat martabat tingkatan enam dan lagi dianggap pilihan terakhir melanjutkan pelajaran.
“Kita sedia maklum, ada sesetengah pelajar melanjutkan pelajaran di tingkatan enam kerana gagal memperoleh tawaran dari IPT atau matrikulasi.
“Justeru, mereka menganggap tingkatan enam tempat terakhir menyambung pelajaran,” katanya.
Beliau percaya sistem baru ini akan membuka minda pelajar tingkatan enam keluar dari kepompong pelajar sekolah dan lebih setaraf dengan rakan-rakan mereka di IPT.
“Sistem ini akan membantu pelajar untuk berfikir jauh dan tidak terikat dengan pemikiran pelajar sekolah,” katanya.
Sementara itu, bekas pelajar tingkatan enam, Amelia Ahmad Kamal, 27, berkata sistem itu langkah yang bijak dan sepatutnya sudah lama dilaksanakan.
“Tanyalah sesiapa pasti mereka mengakui cara belajar di tingkat enam sangat menyusahkan.
“Untuk menghadapi STPM, kami membaca semua buku tingkatan enam bawah dan atas yang dipelajari sepanjang dua tahun.
“Jika tersilap langkah dan gagal menguasai subjek yang dipelajari sepanjang dua tahun itu, mereka akan kecundang dan tiket ke IPT lebur begitu saja,” katanya.
Selain itu, dengan sistem penggal seperti mana yang dilaluinya dulu, ia membataskan kreativiti pelajar dan menjadikan mereka tidak berkembang.
“Sebagai pelajar di tingkatan enam, kita sebenarnya setaraf dengan pelajar di IPT dan sudah boleh berfikir dengan lebih meluas.
“Tetapi, dengan sistem pembelajaran itu, kita tidak punya masa untuk semua itu dan akan lebih memfokuskan kepada pelajaran,” katanya.- Harian Metro

Perspective View of the System

Sebenarnya saya sangat berminat untuk membicarakan isu tingkatan enam dalam ruang ini. Pada kesempatan ini saya cuba mengenal pasti punca mengapa 2/3 daripada sejumlah 280 orang pelajar yang ditawarkan ke tingkatan enam tidak mendaftarakan diri di sekolah saya Manakala sebilangan pelajar yang telah mendaftar sedang mengintai-intai peluang untuk keluar daripada tingkatan enam.

Aliran keluar dan masuk yang aktif.

Di sekolah-sekolah Pusat Pengajian Tingkatan Enam (PPTE) pada ketika ini masih lagi "sibuk". Para pelajar enam rendah masih belum lagi settled. Aliran traffic keluar masuk masih lagi berlaku walaupun pengajaran dan pembelajaran (p&p) telah bermula. Hal tersebut berlaku disebabkan masih ada beberapa lagi peluang yang mereka sedang rebut sebelum terlewat.

Pertama, ke matrikulasi IPTA. Selepas gagal ke matrikulasi KPM, para pelajar masih lagi berpeluang untuk ke matrikulasi serta pusat asasi yang dikendalikan oleh IPTA. Namun, lazimnya bilangan yang terlibat tidak begitu ramai kerana biasanya para pelajar ini mempunyai keputusan yang cemerlang dalam SPM tetapi enggan ke matrikulasi KPM.

Kedua, perpindahan keluar dan masuk sekolah. Ada sebilangan pelajar yang ditawarkan ke PPTE yang tidak bersesuaian dengan kedudukan tempat tinggal mereka. Sebagai contoh, sewaktu di tingkatan 5, para pelajar belajar di sekolah yang tiada tingkatan 6. Oleh itu, apabila tawaran sampai mereka ditempatkan di sekolah lain yang lebih jauh serta berkemungkinan tiada kemudahan asrama. Dalam kes ini para pelajar terpaksa mencari PPTE yang ada asrama atau memilih belajar di sekolah yang berhampiran dengan rumahnya walaupun ada kalanya terpaksa "berhijrah" ke negeri lain.

Ketiga, bertukar bidang. Kes ini lazimnya melibatkan para pelajar aliran sains. Mereka ditawarkan ke aliran sains memandangkan keputusan mereka yang agak baik serta layak untuk ditawarkan ke aliran sains. Walau bagaimanapun sejarah lampau barangkali banyak menghantui mereka. Bukan mudah berada di tingkatan 6 aliran sains. Jika diimbas kembali pengwujudan pusat matrikulasi serta asasi sains, fenomena ini ada asasnya. Justeru, ramai daripada kalangan mereka akan bertukar ke bidang kemanusiaan. Jika mereka ditawarkan ke sekolah (yang ada aliran sains) yang terletak jauh dari rumah, walhal ada sekolah PPTE yang terletak berhampiran dengan kediaman mereka tetapi tiada aliran sains, kebanyakan kes mereka akan memohon pula bertukar sekolah pula.

Keempat bertukar kerana reputasi sekolah. Dalam konteks semasa,t iada halangan kepada para pelajar untuk bersekolah di mana-mana. Walaupun pihak JPN menetapkan sekolah-sekolah tertentu untuk menerima para pelajar tersebut, tetapi selepas pendaftaran para pelajar boleh memohon tukar ke sekolah-sekolah lain yang dilihat lebih hebat. Kadang-kadang ia melampaui daerah dan negeri. Asalkan perkara-perkara asas seperti tempat penginapan tiada masalah, maka perkara-perkara lain turut tiada masalah.

Kelima, tawaran UPU. Menjelang hujung Jun dan awal Julai, fenomena gelombang kedua keluar masuk ini akan berlaku secara lebih besar. Pada ketika itu UPU akan menawarkan program diploma dan pra diploma kepada para pelajar yang layak. Sekitar 90% pelajar yang ditawarkan ke program tersebut akan menerima tawaran. Begitu juga ada yang ditawarkan ke program yang sama di IPTS. Kalau dilihat trend beberapa tahun lepas, para pelajar yang kekal bertahan di tingkatan enam sekitar 70% daripada jumlah pelajar tingkatan enam rendah yang ada.

Keenam, pengambilan kedua IPTA. Bagi pelajar yang gagal mendapat tawaran ke IPTA, lazimnya akan membuat rayuan. Dalam kes-kes sebegini bilangannya tidaklah ramai. Mungkin sekitar beberapa orang sahaja.

Daripada beberapa faktor di atas, jelas sekali tingkatan enam bukanlah destinasi utama yang menjadi pilihan para pelajar selepas SPM. Sebab itulah hanya 1/3 pelajar yang ditawarkan ke tingkatan enam mendaftarkan diri di sekolah saya. Selebihnya ghaib dan tentunya tidak berminat. Saya melihat perkara ini agak serius. Saya berharap fenomena tersebut akan berkurangan apabila sistem modular (SM) dilaksanakan menjelang 2011. Namun, daripada penelitian saya, ada dua isu besar yang harus diberi peneilitian yang sewajarya. Pertama isu pembelajaran dan kedua isu persekitaran. Bagi menjelaskan kedua-dua isu tersebut, elok rasanya kalau saya membuat perbandingan dengan pesaing bagi kedua-dua isu tersebut sekali gus.

Isu Pembelajaran.

STPM dikatakan susah. Banyak buku kena baca. Belum ada jaminan pasti lulus STPM dan akhirnya ke menara gading. Berbanding dengan di IPTA atau di IPTS. Bilangan pelajar yang gagal mendapat diploma terlalu kecil. Sesi pembelajaran secara semester tidak membebankan pelajar. Peperiksaan ditadbir secara dalaman di IPTA dan IPTS. Oleh itu para pelajar lebih tahu skop topik yang akan diuji dalam peperiksaan. Selain daripada itu kerja-kerja kursus yang dilakukan akan menyumbah sejumlah peratusan yang agak besar dalam peperiksaan akhir.

Jadual waktu yang rigid. Di tingkatan enam masih lagi mengamalkan jadual waktu yang lebih kurang sama dengan para pelajar aliran perdana (tingkatan 1 hingga 5). Dalam kes di sekolah saya, beberapa aktiviti seperti R&D, kolokium, kokurikulum dilaksanakan selepas waktu p&p iaitu dari pukul 1.10 sehingga 2.30 petang. Keadaan ini berlainan di IPTA dan IPTS. Mereka akan datang dan pergi mengikut kesesuaian masa p&p. Selebihnya, sama ada mereka akan ke perpustakaan atau menyiapkan tugasan-tugasan di rumah atau di bilik-bilik khas.

Isu Persekitaran.

Kekurangan bahan di pusat sumber sekolah (PSS). Walaupun mata-mata pelajaran di peringkat STPM masih relevan dengan sistem persekolahan, namun bahan rujukan bertaraf prauniversiti tidak disediakan dengan secukupnya. Bahan-bahan bacaan ilmiah (bukan nota dan bahan rujukan peperiksaan) yang menyokong p&p sangat minimum. Sedangkan semua mata pelajaran di peringkat STPM tiada sebarang buku teks. Hal sedemikian tidak berlaku di IPTA dan IPTS. Masing-masing menjadikan pusat sumber sebagai tarikan utama para pelajar ke situ. Masing-masing menyatakan pusat sumber mereka mempunyai koleksi rujukan yang terbanyak berbanding pusat-pusat pengajian yang lain.

Peraturan yang rigid ke PSS. PSS masih mengikut prosedur biasa seperti peraturan yang dikenakan kepada para pelajar aliran perdana. Umpamanya mesti ada kebenaran guru atau bersama-sama guru sewaktu berkunjung ke PSS. Fenomena tersebut kadang-kadang menyebabkan para pelajar malas hendak ke PSS. Berada di IPTA dan IPTS, pusat sumber adalah "rakan" yang sangat akrab kepada para pelajar. Mereka bukan sahaja menjadikan pusat sumber sebagi tempat membuat rujukan malah pelbagai aktiviti lain termasuklah perbincangan, akses internet dan konsultasi dengan pensyarah.

Uniform sekolah. Daripada sembang-sembang dengan para pelajar yang tidak begitu seronok berada di tingkatan enam menyatakan bahawa mereka "cemburu" dengan rakan-rakannya yang berada di IPTA dan IPTS tidak lagi memakai uniform sekolah. Mereka dilihat sudah jemu memakai uniform sekolah sejak 11 tahun yang lalu. Keadaan tersebut tidak terlalu ketara kira-kira 10 tahun yang lalu kerana pada ketika itu tidak banyak IPTA dan IPTS diwujudkan untuk program-program pasca SPM.

Justeru, melalui pelaksanaan SM yang akan berlangsung pada tahun hadapan, kita tidak pasti sama ada sentimen tidak suka ke tingkatan enam akan berakhir atau akan mencetuskan pula fenomena yang lain. Sekali imbas, SM hanya berupaya menyelesaikan sebahagian isu pembelajaran sahaja. Jika dilihat jadual pelaksanaan sistem tiga semester seperti di matrikulasi dan di IPTA/ IPTS, ia akan meringankan beban pembelajaran para pelajar. Mereka akan menduduki tiga peperiksaan sepanjang tiga semester. Jika keputusan mana-mana dua semester awal tidak begitu baik, mereka boleh mengulang pada semester ketiga. Manakala jadual yang rigid masih lagi dilihat tidak berubah. Para pelajar dikehendaki berada di sekolah dari pukul 7.30 pagi sehingga 2.30 petang. Walau bagaimanapun saya tidak melihat ia satu masalah yang sangat besar lagipun para pelajar masih lagi "mesra" dengan budaya belajar yang sedemikian.

Namun, isu-isu persekitaran dilihat lebih mencabar pihak KPM. Walaupun banyak budi bicara serta penyelesian diserahkan kepada pihak sekolah, namun ia sebenarnya memerlukan campur tangan pihak KPM. Isu PSS yang saya nyatakan di atas serta banyak lagi kemudahan asas untuk prauniversiti seperti yang digariskan dalam senarai semak KPM sewaktu memantau minggu orientasi tingkatan enam rendah baru-baru ini perlukan tindakan segera daripada pihak KPM. Bilik kuliah (berserta peralatannya), bilik penolong kanan tingkatan 6, bilik guru para pensyarah, makmal sains, makmal komputer dan banyak lagi. Jika semau itu perlu dilengkapkan, sudah pasti akan memakan kos yang sangat tinggi.

Pada pandangan saya, pihak KPM perlu memikirkan alternatif lain yang lebih praktikal. Sebagai contoh membina sebuah PPTE di setiap daerah. Atau menukar status sebuah sekolah tertentu dalam setiap daerah daripada sekolah aliran perdana kepada PPTE. Oleh sebab bilangan pelajar tingkatan enam sehingga kini sekitar 1/3 daripada sejumlah yang ditawarkan maka pilihlah sekolah yang sederhana besar saiznya tetapi cukup prasarana untuk sebuah PPTE berfungsi dengan baik.

Kewujudan PPTE sejak dijenamakan semula sebenarnya mengundang beberapa sub budaya yang agak tidak sihat. Sebagai contoh, pemisahan pentadbiran antara PPTE dan aliran perdana mengundang tafsiran-tafsiran yang negatif serta berupaya mengeruhkan hubungan antara guru dan pihak pentadbiran.

Kewujudan perjawatan guru akademik tingkatan enam (GAT6) DG44, DG48 dan DG52 dilihat menjadi idaman kepada ramai guru. Bukan sahaja guru-guru yang pernah mengajar tingkatan enam, malah mereka yang tidak pernah mengajar pun turut berminat. Ada cerita-cerita yang menyatakan penolong kanan pun berminat melepaskan jawatan untuk memohon gred yang lebih tinggi dalam GAT6. Perkara tersebut tidaklah menjadi satu masalah. KPM pun membenarkan sesiapa yang berkelayakan untuk memohon GAT6. Walau bagaimanapun dalam proses memperakui GAT6, pihak Bahagian Sumber Manusia (BSM) punyai syarat tertentu bagi memilih GAT6 yag benar-benar layak. Justeru, ramai yang tak dapat. Maka banyaklah cerita-cerita, ulasan-ulasan, kritikan-kritikan yang pelbagai terhadap GAT6 yang diperakukan oleh pihak BSM.

Begitu juga dengan bentuk jadual waktu p&p para pensyarah tingkatan 6 yang turut dipertikaikan oleh sesetengah pihak. Ia dilihat tidak adil jika dibandingkan dengan guru-guru aliran perdana. Waktu mengajar yang dilihat sedikit manakala kewajaran memasukkan beberapa aktiviti seperti R&D, kolokium, pentaksiran dan beberapa lagi dalam jadual waktu turut dipersoalkan.

Penglibatan dalam aktivit kokurikulum turut menjadi isu. Guru-guru tingkatan enam yang mengandalikan aktiviti kokurikulum di peringkat tingkatan enam masih perlu dilibatkan dalam aktiviti kokurikulum dalam aliran perdana. Oleh itu, setiap guru tingkatan enam mempunyai lebih daripada tiga bidang kokurikulum. Apabila keadaan ini berlaku menyebabkan beberapa salah faham timbul dan hubungan antara rakan sejawat mulai bermasalah.

Jika diteliti secara mendalam bayak lagi titik bengik yang timbul dengan pewujudan "dua" sistem aliran ini. Oleh itu, untuk perancangan jangka pendek dan panjang sangat wajar dan praktikal jika PPTE beropersi dalam sebuah sekolah di setiap daerah. Apa juga pembaharuan atau penjenamaan yang berlaku tidak akan menimbulkan rasa tidak senang pihak-pihak lain yang tidak berkaitan tetapi sering dikaitkan kerana salah tafsir tentang sesuatu perkara.

Jika alternatif ini menjadi realiti, lebih banyak daya tarikan dapat dilakukan. Masa pembelajaran yang lebih fleksibel, kemudahan asrama yang lebih optimum, isu uniform dan banyak lagi. Tidak hairan jika minat para pelajar akan bertukar arah dan bersedia menerima tawaran belajar PPTE! Tambahan pula, pegawai yang mengurus tingkatan enam di peringkat PPD, JPN dan KPM akan lebih mudah dan tentunya akan lebih efisyen.

Kesimpulannya, usaha menjanamakan semula tingkatan enam dilihat sangat wajar. Hal ini sedimikian kerana tingkatan enam merupakan "jalan terus" kepada para pelajar ke program ijazah di universiti selain program matrikulasi dan asasi sains. Walau bagaimanapun bagi meletakkan jenama tersebut sejajar dengan IPTA dan IPTS, ia memerlukan kepada usaha pemurnian keseluruhan sistem yang berkaitan.

STPM- What a tough job..

Tanggal 3 Januari yang lalu,daku telah mula mengajar subjek Mathematics T ( Paper 2)..menggantikan Mr Ho yang telah mengajar selama 30 tahun..30 tahun tu..satu cabaran yang paling besar sejak aku bergelar pendidik...Walaupun major aku Biologi,tapi sejak awal daku posting pada tahun 2008,daku ditugaskan untuk mengajar opsyen minor aku di universiti iaitu Matematik...sesuatu yang tak pernah aku mimpi menjadi sebahagian pendidik pelajar Pra-U..dan mengajar pelajar-pelajar yang dahagakan ilmu menuntut aku mencari ilmu dengan lebih mendalam berbanding mereka...
Just for information,Mathematics T ini diambil oleh pelajar pure sains manakala Mathematics S lebih menjurus kepada pelajar perakaunan atau dikenali dgn Statical Mathematics.Kedua2 pelajar jurusan Math T dan Math S mengambil Paper 1 yang sama.Yang membezakan ialah kertas 2..

Syllabus For Paper 1 ( Mathematics T & Mathematics S)
  1. Numbers and Sets
    Real numbers
    Exponents and logarithms
    Complex numbers
    Sets
  2. Polynomials
    Polynomials
    Equations and inequalities
    Partial fractions
  3. Sequences and Series
    Sequences
    Series
    Binomial expansions
  4. Matrices
    Matrices
    Inverse matrices
    System of linear equations
  5. Coordinate Geometry
    Cartesian coordinates in a plane
    Straight lines
    Curves
  6. Functions
    Functions and graphs
    Composite functions
    Inverse functions
    Limit and continuity of a function
  7. Differentiation
    Derivative of a function
    Rules for differentiation
    Derivative of a function defined implicitly or parametrically
    Applications of differentiation
  8. Integration
    Integral of a function
    Integration techniques
    Definite integrals
    Applications of integration

Syallabus Paper 2 for Mathematics T ( Pure Science)
  1. Trigonometry
    Solution of a triangle
    Trigonometric formulae
    Trigonometric equations and inequalities
  2. Deductive Geometry
    Axioms
    Polygons
    Circles
  3. Vectors
    Vectors
    Applications of vector
     4  Differential Equations
         Differential equations
         First order differential equations with separable variables
         First order homogeneous differential equations 

     5   Data Description
         Representation of data
         Measures of location
         Measures of dispersion  

      6   Probability
         Techniques of counting
         Events and probabilities
         Mutually exclusive events
         Independent and conditional events  

      7  Discrete Probability Distributions
          Discrete random variables
          Mathematical expectation
          The binomial distribution
          The Poisson distribution  

      8  Continuous Probability Distributions
          Continuous random variable
          Probability density function
           Mathematical expectation
          The normal distribution
    Di awal pengajaran,aku mengalami masalah,mujur ada seorang 'sifu' iaitu Mr Ho yang banyak membantu menunjuk ajar,membantuku menyelesaikan masalah dalam Mathematics T...tanpanya,mungkin aku tidak dapat berdiri dengan sendirinya...sehingga sekarang,selepas beliau bersara,kadang-kadang aku rasa blur bila pelajar bertanyakan soalan..berbekalkan pengalaman semasa di Universiti,aku mengambil beberapa Paper Pure dan Applied Math seperti Calculus,Algebra,Advance Calculus, Calculus Vector, Statistics.. sekurang2nya aku mempunyai basic kerana aku adalah pelajar Matrixs,bukan pelajar STPM...

    Teringat semasa di Universiti sewaktu membuat pilihan minor,aku ada 2 pilihan iaitu Kimia atau Matematik..kebanyakan sahabat2ku memilih kimia sbgi minor,kerana kata mereka lagi senang skor...memilih matematik ibarat menjerut leher sendiri..bila melihat pelajar melayu hanya 20 orang sahaja yg memilih minor Matematik,aku rasa ingin menjadikan Matematik sebagai opsyen minor aku..Alhamdullilah,pilihan aku yang suatu ketika dulu dianggap killer subject,memberi manfaat pada aku sekarang...

    Salah satu sebab aku bersetuju untuk mengajar pelajar Tingkatan 6 sains adalah kerana perangai dan disiplin mereka.Jauh berbeza dengan mengajar di lower form dimana kena selalu menjerit,mendenda dan berleter dgn pelajar-pelajar yang masih kebudak-budakan dan disiplin yang rendah..Cuma mengajar form 6 menuntut pengorbanan dari segi persediaan dan pemahaman yang tinggi di setiap topik.yang lain,disiplin,sikap,semuanya beres...

    Tahun ini aku diberi tanggungjawab yang besar iaitu mengajar kelas peperiksaan STPM ( 6 Atas Sains)..Ini juga menjadi petunjuk samada aku P&P aku berkesan atau sebaliknya..aku berharap agar semua anak didikku mencapai kejayaan yang gemilang dalam STPM yang terakhir,kerana selepas ini sistem terminal (STPM) akan ditukar kepada sistem modular ( semester) mulai 2012...

    Hari Persaraan Mr Ho


    Nasi Lemak buah bidara
    Sayang selasih lurut-lurutkan
    Sayang kami umpama saudara
    Jangan kami tuan lupakan

    Naik sampan setiap hari
    Pergi berjuang membuat jasa
    Kami menyusun sepuluh jari
    Andai kata terkasar bahasa

    Buah mengkudu buah bidara
    Mari disimpan didalam dulang
    Hari ini tuan genap bersara
    Jasa baik tuan tetap dikenang

    TERIMA KASIH MR HO KERANA BANYAK MEMBANTUKU SEPANJANG AKU DI SEKOLAH,JASAMU TETAP KU KENANG...


    THANK YOU VERY MUCH

    Thursday, April 28, 2011

    Dia adalah pakaianmu ( copy from Ustaz Zulhilmi)


    Semenjak blog "bekerja untuk Islam" diwujudkan, penulis tidak pernah mencoretkan tulisan berbentuk kekeluargaan. Pernah mencuba, tetapi tidak dapat diteruskan. Mungkin kerana malu dengan diri sendiri untuk menulis berkenaan dengan kekeluargaan, atau mungkin penulis merasa pembaca boleh tengok tulisan yang lebih baik tentang motivasi kekeluargaan.

    Seorang sahabat pernah memberi pesanan kepada penulis dua hari sebelum mendirikan rumah tangga. Antara pesanannya ialah apabila mendirikan rumah tangga, jangan terlampau mengharapkan kesempurnaan daripada isteri dan jangan terkejut jika our expectation begitu tersasar daripada realiti yang ada.

    Pernah diceritakan kepada penulis, bagaimana sepasang kekasih pernah bercinta sampai 12 tahun, bermula dari sekolah menengah sehingga menyambung pengajian ke luar negara. Tetapi, perkahwinan yang dilangsungkan hanya kekal selama 6 bulan sahaja.

    Isteri penulis pernah menceritakan apa yang didengar daripada radio Ikim.fm dalam slot motivasi kekeluargaan antara lain menyebut bahawa si isteri jangan menunjukkan kepada suami bahawa dia mampu melakukan segala-galanya di awal perkahwinan bermula daripada memasak, mengemas rumah dan membasuh kain. Ini akan membuatkan si suami tidak akan membantu isterinya dengan anggapan isteri tidak memerlukan pertolongannya. Padahnya apabila mereka mempunyai anak, suami masih lagi mempunyai anggapan yang sama ataupun berkemungkinan si suami tidak pandai dalam urusan dalam rumah. Akhirnya segala kerja dalam rumah dilakukan oleh isteri sahaja tanpa mendapat bantuan suami.

    Penjelasan tentang erti perkahwinan dalam Islam cukup baik. Islam tidak pernah menganggap isteri sebagai orang gaji yang kerjanya mengemas rumah, membasuh kain dan memasak. tetapi Islam menganggap isteri seperti pakaian yang saling lengkap melengkapi antara satu sama lain.

    Seorang suami akan menyembunyikan sebanyak mungkin kecacatan pada pakaian sendiri supaya tidak dilihat oleh orang lain. Bahkan pakaian yang lama tetap akan dijaga supaya tidak dilihat sebagai usang dan lama khususnya pakaian kerja.

    Penulis pernah mendengar cerita bahawa seorang ulamak sebelum menceraikan isterinya pernah ditanya, "kenapa tuan ingin menceraikan isteri",

    Jawab ulamak tersebut " dia adalah pakaianku, aku tidak akan menceritakan kepada umum keburukan pakaianku".

    Selepas ulamak tersebut menceraikan isterinya, lantas ditanya "Kenapa Tuan menceraikan isteri Tuan".

    Jawab ulamak tersebut " dia sudah tidak ada kena mengena denganku, kenapa mesti aku menceritakan keburukannya".

    Ini menunjukkan bahawa aib isteri atau aib suami mesti disimpan sampai bila-bila. sama ada ketika masih dalam ikatan ataupun tidak.

    Seorang sahabat yang lain pernah memberi nasihat kekeluargaan kepada penulis antara lain menyebut bahawa kunci kebahagian suami isteri adalah berterus terang. Jangan sembunyikan jika ada perkara yang tidak berpuas hati. Lebih baik berterus terang daripada menyembunyikan sesuatu perkara sampai membengkak dan dihamburkan sekaligus apabila kebencian memuncak. Ini memungkinkan perhubungan boleh menemui titik pengakhiran.

    Pesanan-pesanan ini penulis amalkan ketika menjalani rumah tangga dan pesanan ini penulis perturunkan kepada sahabat-sahabat yang ingin mendirikan rumah tangga.

    Penekanan Islam tentang konsep hubungan suami isteri dengan ungkapan Isteri adalah pakaian suami dan suami adalah pakaian isteri menandakan bahawa isteri bukan berdarjat rendah berbanding suami. bahkan perlantikan suami sebagai ketua keluarga bagi memudahkan keputusan dijalankan tanpa mengetepikan perbincangan dalam urusan kekeluargaan.

    Oleh itu, berikan penjelasan kepada isteri dalam setiap tindak tanduk yang boleh mencurigakan isteri. Jika anda seorang pejuang, fahamkan isteri tentang erti perjuangan supaya si isteri mampu memberi pengorbanan dan kerjasama dengan sebaik mungkin.

    Teguran yang dilakukan kepada isteri sama ada secara biasa atau dengan sedikit meninggi hendaklah dilakukan dengan tujuan untuk membetulkan keadaan dan bukan dalam keadaan untuk menunjukkan "kuasa" seolah-olah suami tahu segala-galanya. Sebab itu, penulis cukup tension dan jelek jika mendengar seseorang suami menegur isteri dengan menengking di hadapan ibu mertua atau di depan orang lain seolah-olah akulah yang pandai menjaga isteri.

    Tidakkah si suami terfikir tentang perasaan isteri ketika teguran itu dibuat seolah-olah memalukan isteri di hadapan ibunya sendiri atau orang lain. bagaimana perasaan ibu isteri tersebut seolah-olah mengambarkan bahawa si ibu tidak pandai mendidik anaknya sendiri.

    Teguran diberi adalah untuk didengari dan diikuti, bukannya untuk menunjuk "kuasa" hebatnya sang suami.

    Berterus teranglah dengan isteri apabila ada sesuatu yang tidak disukai. Jangan berlakon di depan suami atau isteri kononnya diri ini sempurnya. Jika tahu ada kekurangan dalam diri, bersedialah untuk membetulkan dari semasa ke semasa. kerana manusia dilahirkan bukan dalam keadaan sempurna.

    Hormatilah isterimu kerana dia adalah pakaianmu..

    Cetusan: Ustaz Zulhilmi Atakiri
    Bekerja Untuk ISLAM...

    (Kg. Teras Jernang; 9.16 petang)

    Wednesday, April 27, 2011

    Kalau aku bukan PALAPES...


    Kalau aku bukan PALAPES..
    Kalau sy bukan PALAPES,
    Tak mrasa bgn pagi dlm keadaan haru biru,
    T'gesa-gesa mandi n kenakan baju,
    Takut t'lmbt baris……..

    Kalau aku bukan PALAPES,
    Takkan merasa PT pagi,
    Berlari sampai lenguh kaki sambil menyanyi,
    Tu belum kena side roll ngan forward roll lagi,
    Komando rest jangan cita lah…
    Pasti ramai tertelan tahi gigi pagi….hehe


    Kalau aku bukan PALAPES,
    Takkan merasa kawad diterik mentari,
    Panaskan barrel semua sekali,
    Langkah pendek dan tajam!!! Huh…1skot datang asma…
    Ke belakang pusing entah berapa kali,
    Pening lalat dibuatnya…
    Silap hari bulan aku pun tarik diri!!!!


    Kalau aku bukan PALAPES,
    Takkan menembak di lapang sasar Gurun..
    M16, M203, LMG, GPMG, MORTAR, CARL GUSTAV….
    Suma dah kami rasa pakai peluru idup!!!
    Bukan alang2…kesiukkan kami….
    Tapi jantung rasa bagai nak luruh jugak…
    Lalai sesaat derita seumur hidup!!



    Kalau aku bukan PALAPES,
    Takkan merasa gali kubu,
    Penat kami hanya Tuhan yang tahu,
    Sampai tertidur pun aku tak tau,
    Gejala mamai berleluasa…hahaha
    Rindu pada katil di kg e…
    Makan minum dikongsi bersama,
    1 lagu skot!! Untuk hiburkan hati kritikal…


    Kalau aku bukan PALAPES,
    Takkan merasa jalan lasak by kompeni,
    Sebut merentas halangan terasa sesak nafas..
    Senjata digalas kupikul juga beg pack..
    Tembok 6kaki punya pasal, sahabat kupijak,
    Kegemaranku melepasi monkey rack,
    Walau separuh mati kami teruskan jugak,
    Kerana semangat sentiasa membakar!!


    Kalau aku bukan PALAPES,
    Entahlah aku pun tak tahu,
    Masihkah ada aku yang dulu asyik kena buli…
    Ataupun aku yang kini, akupun tak tahu,
    Kalau aku bukan PALAPES..??? + - ÷×=???%²

    = Buat  Squad Taring Wira Batch Commision 2007 di UiTM Shah Alam...akhirnya setelah 3 tahun berhempas pulas dengan kuliah dan training askar,gelaran Leftenan Muda yang ditunggu-tunggu telah dapat digengam sebagai habuan selama 3 tahun..semoga segala pahit manis menjadi satu bekalan buat kita menempuh kehidupan di luar sana...

    Hari Pentauliahan Agung Pegawai Muda Palapes 2007

    Ketibaan Yang Dipertua Agung
    Menunggu menerimaan watikah Leftenan Muda
    Pegawai-pegawai Muda baru ditauliahkan
    Makan Malam Rejimental meraikan Pegawai Baru

    Sunday, March 20, 2011

    KUCHING,SARAWAK ( Miaw Miaw City)

    Actually,pada 11-14 March yang lepas,daku baru balik dari melawat negeri sarawak,tumpuan di Kuching..so,i made this post to give info and sharing sbgi panduan jika ada yg ingin plan ke Sarawak..bagi aku,3 hari memang tak cukup untuk explore semua di Kuching.Memang plan next time ingin kesana lagi,melawat tempat2 lain..so,dibawah ini tempat2 suggestions kalau ingin ke Kuching.yang kaler merah tu,tempat yg telah dilawat..next trip,yg kaler hitam tu mesti g..

    Kawasan Dalam Bandar
    -         Ikan Terubuk Masin Satok Market
    -
             India Street
    -
             Kilang Kek Lapis
    -
             Kuching Waterfront
    -
             Main Bazaar
    -
             Muzium Kucing
    -
             Muzium Sarawak
    -         Taman budaya
    -
             Pasar Minggu Satok
    -
             Sarawak River Cruise
    -
             Tua Pek Kong Temple( tgk kt luar ja)
    -
             Kilang Pasu Batu 4 Kuching
    -
             Muzium Islam
    -
             Masjid Jamek Sarawak
    -
             Taman Orkid
    -
             Spring Shopping Complex
    -
             Parkson Riverside Majestic
    -
             Sarawak Plaza Shopping Complex
    -
             Boulevard Shopping Complex
    -
             Dewan Undangan Negeri
    -         Pasar Batu 7

    Kawasan  Luar Bandar
    -        Kampung Budaya Sarawak
    -        Kubah National Park
    -        Matang Wildlife
    -        Gunung Gading National Park
    -        Jong's Crocodile Farm
    -        Serikin (Sabtu & Ahad)
    -        Wind Cave
    -        Rumah Panjang Anah Rais
    -        Pusat Orang Utan Sarawak
    -        Bako National Park
    -        Sungai Santubung ( boleh lihat ikan lumba2 sungai esp bulan 10-12)
    -        Pantai puteri santubong
    -        Pantai pasir pandak
    -        Pantai sematan
    -        Pantai Pandan
    -        Pantai Rambungan
    -        Tempat berkelah sungai Cina 
    -        Tempat berkelah dan berkemah Kem Permai

    Kereta Sewa @ with driver:( byk lg pengangkutan yg terdapat di Kuching,ini hy suggestion shj)
    1) Jumat b Nen :016 856527
    2) En Muhammad: 0146870107 / 0138883051
    3) En amatjoe: 0128960679
    4) Che mat : 0198846806
    5) En Salleh : (dbsalleh@yahoo.com)
    6) Hana : 0128952003
    7) Lina: 016-8565653 atau 019-8274546 Hj salleh 

    Senarai hotel budget di Kuching: 
    1.  360 Xpress Citycenter Kuching *From MYR 84 
    Wisma Phoenix, Jalan Song Thian Cheok, 93100 Kuching Malaysi 
    2.  Lime Tree Hotel Kuching *From MYR 99 
    Lot 317 Abell Road 93100 Kuching Malaysia  
    3.  360 Urban Resort Hotel Tower B Kuching *From MYR 135 
    Hock Lee Centre, Hotel Tower Jalan Datuk Abang Abdul Rahim 93450, Kuching Malaysia
     
    4. Laila Inn Kuching ( price below RM100 per nite)
    Lot 149 - 151, Jln atuk Ajibah Abol, 93400 Kuching, Sarawak Malaysia
    5. Fata Hotel Kuching (price below Rm100 pernite)
    1 Jln McDougall, 93100 Kuching, Sarawak Malaysia 
    6. Hotel Ariff ( price below RM100)

    atau taip jer hostelworld.com ,cari Kuching,Sarawak,Malaysia..byk hotel yg rate berapa anda inginkan..

    so,inilah coretan sedikit sepanjang 3 hari haku ber'kampung' di Kuching.ada objektif yang tercapai,ada yg tak tercapai kerana hujan....let's explore:

    Hari 1 ( Jumaat,11/3/11)
    -sampai di Kuching International Airport,terus check in hotel di iTune Kuching jam 10 malam.Untuk yg nak budget ,hotel ni okey,rate dlm RM70 semalaman,tanpa aircond,kalu nak aircond,tmbh lg RM15 sehari,tp masih berbaloi..guna kipas pun dh sejuk kat situ..facilities memang okey,bilik pun memuaskan untuk yg nak budget,depan hotel Hilton,betul2 depan Waterfront..kira strategikla..

    Hari 2 ( Sabtu,12/3/11)
    pagi: ke Pasar Serikin,tu dia..rambang mata,lebih2 lagi murah dr Kl,siap ada seorg pembeli bgtau,dia br balik dr Bandung,rege kt Serikin lagi murah dr Bandung,cuma bandung choices lg banyak..tu dia,kalu gitu,xyah susah2 g bandung..mcm-mcm ada, kain sembahyang,tudung,brg2 kanak2,pakaian,kain sarung,kain pakaian pengantin,batik, dlm ertikata lain,mcm2 ada,dapat beli kain pasang sulam ni kat sempadan Kalimantan tu hanya dalam rate RM50-RM70 sepasang..lain kedai lain harga.tapi masih murah berbanding di KL,regenya lebih RM100..so,satu untuk aku,satu utk mama dan ma ku..leh wat raya..rugi plak tak beli byk2,leh jual kt cni...


    petangnya kami cross sungai kuching ke seberang sungai,iaitu petrajaya atau tempat tersohor dgn kek lapisnya..dan juga makan makanan sarawak..best banget,,


    naik sampan ke seberang dlm 50 sen ja

    makanan di Kuching.must try-mee kolok,ayam penyet,laksa sarawk


    Teh-C Special, pun must try,ada 4 layer,kt bwh gula melaka, pandan,susu dan teh,marvelous

     
    Kek lapis yg dijual di Dayang Salhah,mcm2 perisa ada,rege dr RM10- RM25..perisa yg paling aku suka adalah Cadburry..


    jalan2 sekitar bandar kuching

    malam: berjalan2 sekitar waterfront..ada persembahaan org dayak dan iban..tak sempat nk snap gmbr,perut dh berbunyi,so snap makanan jer..

    nasi kt tepi waterfront,makan bertemankan udara segar dr sungai Kuching


    HARI 3 (AHAD 13/3/11)
    Pagi: plan nak ke Jong Crocodile untuk lihat rangka bujang senang& Burung Kenyalang serta ke Semenggoh Orang Utan utk beri makan org utan,tp hujan..so kena wat plan B..agak bosan bg org 'adventour' mcm aku stay dlm building,teringin nk explore hutan dan fauna di Kuching,tp apakan daya..

    di Muzium Negeri Sarawak,fosil ikan paus yg terdampar di pantai sarawak-


    next ke muzium Kuching,dlm muzium ni ada patung,gambar kucing dll
                                            


    ptgnya kami ke pantai santubung,airnya cetek sgt,tp tak bw baju mandi anakku,pantai santubung ni belakangnya adalah gunung santubung,di depannya pulau kera dan di hadapan pulau kera dan gunung santubung ada satu lg gunung iaitu gunung puteranya..cam segitigalah..Alkisah mengikut lagenda Sarawak,puteri santubung dan puteri sejinjang adlh kawan baik,kemudian berebut seorg putera..perbalahan mereka mengakibatkan rakyat sengsara,keadaan kucar kacir,negara musnah,lantas Raja menukarkan mereka bertiga menjadi gunung santubung,gunung putera (ada nama lain utk gunung ni) dan puteri sejinjang menjadi pulau kera..

    malam: menikmati seafood di Restoran Top Spot,memang murah,ikan fresh,amik dr akuarium depan kita lagi..selalunya kalu makan hidangan kt bwh ni,maunya terbang RM100 lebih,tp hanya RM70 jer..
     - Menu makan malam, Jus Kedondong & Jus Oren,Tomyam campur,Lobster grilled with cheese,Ayam masak lemon,Ikan Kerapu sweet sour,Sayur masak Schenzen,memang puas hatilah-



    Hari ke4( Isnin 14/3/11)
    - check out from Tune hotel,kuching.sebelum balik,beli cenderamata..malam sblmnya,g jalan2 kt tepi Waterfront,tgk org pompuan beli mutiara,aku pun beli..mula2 plan nk beli utk adik dan pengasuh,last2 beli utk diri sendiri..well,mutiara ni ada 2 jenis,mutiara air tawar,dlm satu cengkerang,ada lebih dari satu mutiara,dan harganya lg murah berbanding mutiara air masin atau air laut dimana hanya ada satu mutiara dlm satu cengkerang.sbb itu regenya mahal ckit kot..kalu nk banyak pilihan,bleh g Main Bazar,juga di kawasan Waterfront..


    cuci mata..

    -Insyallah,next trip ke Kota Kinabalu dan Bangkok plak..







    Tuesday, March 15, 2011

    Isteri hanya daki di kulit ( copy from Mingguan Malaysia-13/3/11)

     

    KADANG kala saya naik meluat dengan perangai sesetengah wanita yang tak habis-habis menangisi masalah keluarga. Ada kata suami ada kekasih, suami berpoligami, tak kurang juga yang kena dera secara mental dan fizikal. Semuanya masalah hati dan perasaan.

    ''Semua masalah disebabkan ada pihak berasa agihan kasih sayang tidak adil campur tangan orang ketiga, ditipu suami, keadilan memikul tanggungjawab yang terletak dibahu wanita sahaja. Peliknya walaupun perasaan mereka dilukai namun masih ramai wanita takut bertindak mempertahankan diri! Mengapa ini terjadi?'' tanya Puan Farahazwan dalam emelnya.

    ''Semua masalah itu tidak akan ada kesudahannya, selagi isteri tidak belajar bagaimana untuk mengatasinya. Mereka sedar semuanya berpunca daripada orang ketiga yang mendakwa jodohnya telah ditakdirkan. Orang ketiga mahukan kasih sayang. Dia pertahankan haknya tak kisahlah ada rumahtangga lain musnah asalkan hajatnya tercapai.

    .''Namun yang buat saya terkilan bila ada isteri dan anak-anak jadi mangsa keganasan suami-suami yang berpoligami. Saya sedih sangat lihat masih ada isteri yang sanggup pertahankan badannya dipukul dan dihina kerana sayangkan suami. Wahai isteri, tolonglah jangan tunggu sampai anda dan anak-anak cacat baru hendak dapatkan pertolongan.

    Pelindung
    ''Kalau suami yang anda harapkan menjadi pelindung sudah mula angkat kaki tangan memukul anda dan anak-anak untuk melepaskan kemarahannya, jangan bermimpi yang anda dan anak-anak selamat hidup dengannya. Tak payah tunggu! sila angkat kaki!
    ''Setiap kita ada pilihan, pilihlah untuk hidup sejahtera atau sebaliknya. Jangan takut dengan rezeki dan hari depan, serahkan kepada-Nya.

    ''Saya suka berikan pandangan dari beberapa situasi yang mungkin boleh kita fikirkan. Terpulanglah kepada anda memikirkan. Mungkin ada yang setuju, mungkin ada tidak setuju. Iaitu tentang reaksi dan tindakan anda jika suami ingin berpoligami

    ''Pertama, benarkan saja. Terutamanya kalau suami anda berkemampuan lahir batin. Kerana kalau disekat, dia akan naik 'hantu' bila hasratnya dibantah. Ingat kepada Allah. Suami bukan hak kita. Hanya pinjaman. Mungkin sudah takdirnya dia ada jodoh lagi. Kuatkan semangat dan jangan susah hati. Berserah kepadaNya.
    ''Kedua, kalau suami tak minta berpoligami, tapi buat maksiat di belakang kita? Tindakan anda suruh dia kahwin. Cari borang kebenaran berpoligami dan deraf surat berjanjian supaya dia buat perjanjian tidak menganiaya anda dan beri nafkah anak anak.

    ''Buat maksiat memang seronok, sebab perisanya syaitan yang beri. Selagi tidak diikat dengan tanggungjawab, selagi itulah suami tak henti buat maksiat, jadi suruh dia kahwin. Jika dia suami yang bertanggungjawab pasti dia tak berani. Memang seronok buat maksiat tanpa tanggungjawab. Bila dah kahwin baru dia tahu langit tinggi atau rendah.

    ''Ketiga, jika anda tahu suami tak mampu berpoligami dan anda tak mahu bantu, bersedialah bercerai secara baik, tambahan jika suami sudah hilang rasa sayang terhadap anda. Langsung tak ada hati hendak pegang anda. Tak payahlah merayu-rayu. Lagi teruk jika dia anggap anda sudah tidak wujud dalam hidupnya. Maka anggaplah jodoh sudah habis.

    ''Tetapi berbincanglah baik-baik tentang masa depan anak-anak. Bersikap rasional dan beri keutamaan untuk mencari jalan penyelesaian tentang nafkah.

    ''Keempat, kalau suami jenis suka naik tangan kaki ke badan sampai cedera berdarah tunggu apa lagi, memang dah rezeki anda terlepas daripada genggaman suami zalim. Tapi sebelum itu simpan segala rekod dan bukti. Tuntut hak anda. Kalau suami jenis cepat 'meletup' segera dapatkan pertolongan sebelum anda maut.
    ''Memang banyak cabaran berumahtangga. Seronok hanya seketika semasa bercinta. Hari semalam dan hari ini tidak menjanjikan kesudahan yang baik untuk hari esok. Apa yang penting, lengkapkan diri dengan pengetahuan dalam berumah tangga, buka bank akaun simpanan anda sendiri demi masa depan. Ingat pesan orang tua-tua 'suami macam daki di kulit' bila-bila masa dia boleh buang anda.

    ''Jangan mengharapkan balasan daripada manusia atau suami anda. Tetapi, berilah yang terbaik sebagai seorang isteri dan ibu kepada suami anda. Anggaplah semua pengorbanan anda itu sebagai tanggungjawab dan komitmen anda sebagai hambaNya.

    ''Seperkara yang lebih penting dalam hidup kita, anda mesti bahagiakan diri anda dahulu. Jangan fikir hanya suami sahaja boleh membahagiakan anda. Anda boleh mencari kebahagian sendiri dengan menjadi insan yang baik dan beriman. Bila perasaan dan hati anda telah bahagian maka anda pasti dapat membahagiakan insan lain disekeliling anda.

    ''Jadilah manusia yang boleh memberi manfaat kepada manusia lain khususnya kepada ibu bapa sendiri dan perbanyakkan sedekah jika anda mampu. Kerana itulah yang lebih penting sebenarnya dalam menjalani kehidupan di dunia ini dan menjadi bekalan di akhirat.
    ''Jangan sesekali mengharapkan jika anda bahagiakan hidup pasangan anda, maka dia akan bahagiakan anda! Belum tentu!

    ''Lebih teruk jika anda memikirkan hanya wang boleh membahagiakan anda. Kadang kala bila suami banyak wang anda akan jadi lebih tidak bahagia. Begitu juga halnya jika anda cuba menambat hati suami dengan memberikan dia wang. Lagi banyak anda beri, maka lebih jauh dia tinggalkan anda setelah apa yang dihajati tercapai.'' Demikian nasihat Farahazwan panjang lebar kepada wanita yang tidak pernah belajar tentang erti sebenar kehidupan dalam berumahtangga.

    Friday, February 25, 2011

    Bantulah adik Hairuman

    dah lama dh nk tulis pasal adik hairuman ni,tp selalu terlupa..bila teringat adik ini terasa betapa beuntungnya hidup kita..

    "Salam sejahtera, Di sini Kami ingin berkongsi penderitaan adik hairuman dengan anda semua.Untuk makluman anda adik hairuman merupakan anak yatim piatu.Dia sudah kehilangan ibu bapanya sejak beliau berumur 5 tahun lagi .Hairuman merupakan anak keempat daripa 6 adik beradik dan dua orang kakaknya adalah golongan OKU.

    Kini hanya kakak hairuman yg bertungkus lumus menyara keluarga dengan pendapatan tidak seberaapa iatu dengan menolong suaminya menjual air buah.Sebelum ini Hairuman cuba membantu meringankan beban keluarganya dengan melakukan dua pekerjaan iaitu bekerja di kilang dan pemungut kelapa sawit. Malang menimpa keluarga ini apabila Hairuman ditimpa kemalangan semasa mwmungut kelapa sawit. adik hairuman terkena kejutan elektrik akibat daripada kabel elektrik yg berkuasa tinggi yg tba2 terjatuh dan menimpa adik hairuman.Badan adik hairuman 50 peratus melecur dan memerlukan kos yang amat tinggi untuk menampung kos perubatan.Keluarga Adik Hairuman cuba meminta bantuan daripada badan2 yang berkenaan untuk membantu keluarganya dan dirinya tetapi sampai sekarang tidak mendapat sebarang jawapan...Di sini kami merayu kepada tuan/puan supaya menolong adik hairuman..walaupun rm1 seorang sudah memadai meringankan beban adik hairuman.Marilah sama-sama kita membantu adik hairuman setakat terdaya.





    Dan sekarang,kedua-dua belah tangan dipotong dan diikuti kaki kirinya...

    Lebih menyedihkan, anak muda ini adalah anak yatim piatu.Diusia muda, belum sempat beliau mengorak langkah membina kehidupan, musibah yang datang melenyapkan segala impian. Tiada ayah dan ibu sebagai tempat mengadu. Hanya kakak yang menjadi teman.
    Bayangkan jika anda ditempatnya? Apa yang anda akan rasa?
    Adakah masalah hidup kita lebih hebat dari penderitaan Hairuman yang kehilangan anggota tubuhnya?
    Jadi, selagi kita masih hidup dan sempurna sifat, gunakanlah sebaiknya untuk mencapai cita-cita hidup yang diredhai Allah.Kaki yang ada, selalulah melangkah ke masjid.mulut yang masih boleh berkata-kata, ucaplah kata-kata mulia. Tangan yang masih mampu menyuapkan nasi ke mulut, ringan-ringankan untuk memberi pertolongan.
    Sesungguhnya, ujian hidup Hairuman lebih hebat daripada kita. Namun, dia masih lagi boleh bersabar. Hanya tuhan sahaja yang tahu.
    Jadi, kita bagaimana? Masih mahu merintih, menyesal dan rasa takdir hidup kita terlalu buruk? Fikir-fikirkan…




    Disini saya sertakan nombor telefon Kakak Hairuman 0183807867 -Maryuni Bt Miskon

    No Akaun :162030632448 Maybank

    Alamat: no 28 jln desa mawar 2/11,seksyen 2,tmn desa mawar 45500 tanjong karang,selangor

    Aku Terima Nikahnya- Ustaz Hasrizal

    tgk tajuk dia cam gatal nak kawen.but the truth is,this book is an invaluable tool for those who want to get married,or whom not married yet and in order to plan their wedding.1st time baca buku ni pada  17 Feb 2009..this book very practical guide from men perspectives..introduced by my colleague,  i read this book and asked my husband to read this book also..it’s about how we view the marriage is..how completely marriage in ISLAM..bagaimana nak mengemudi sebuah rumah tangga,so aku suggest kat member2 aku yg belum kawen atau nak kawen,bacalah buku ni.yg pasti this book is based on true story and experience..this is a few things that i picked from this book.

    Real Love can be divided into 5 stages:
    1)Era praperkahwinan
    2)Di Ambang perkahwinan
    3) Fantasia bulan madu
    4) Menimang cahaya mata
    5) Tempoh matang perkahwinan

    Kesan perhubungan
    di peringkat praperkahwinan,kita harus beringat terhadap kesan tindak tanduk utk jangka ms panjang.hidup sementara wahai sahabat..namun kesan amalan kekal selamanya.semakin lama kita bercouple,semakin byk dosa yg kita kumpul.setiap sentuhan tanganmu ke atas kulit psgn yg kamu ghairahkan..ada api yg akan merentungkan,rentung yg tak mati ttp kekal derita &seksa.Sblm kamu sentuh seorg perempuan yg kamu angkat bidadari hidupmu itu tanpa ikatan sah,fikirkan kembali sakitnya ibunya mengeluarkan dr perut bersabung nyawa,sangup merisikokan mati demi melahirkan anak perempuan yg suci bagai kain putih,dan hari ini kamu muncul tiba2 dlm hidupnya mahu mencemarkan perempuan itu? Tergamakkah seorang lelaki yg dijadikan Allah sebagai pelindung wanita hanya kerana bertuankan nafsu..natijahnya masyarakat kita skrg sudah rosak krn terlalu ramai lelaki yg merosakkan wanita..sedangkan kekuatan sesuatu bangsa adalah kerana kesucian dan kekuatan wanitanya yg akan membawa zuriat ke dunia ini..lihtlah bagaimana zionis bersunguh2 membunuh wanita islam kerana mahu merosakkan umat Muhamad..tetapi bangsa melayu sendiri merosakkan bangsa mereka..

    BERKAHWIN KRN TAKUT TERJEBAK HARAM?
    Perkahwinan bukanlah utk menghalalkan apa yg dihalalkan sblmnya…perkahwinan ialah kombinasi cinta ,perasaan,keinginan dan tanggungjawab.Jika daya tahanmu lemah hingga menolak nafsu pun jadi masalah..dimana kekuatanmu utk memimpin keluarga,membina rumah tangga,&menjadi pembentuk msia berupa anak2.Banyak kes penceraian berlaku walau sudah mencecah 15-20 thn…
    Sy sedih melihat pelajar yg berkahwin terutama sms belajar apabila mereka dikejutkan dgn berita kehamilan istri dlm keadaan tidak mempunyai kesediaan mental lantas mencetuskan pelbgi mslh.Bermula dr stress &kemurungan hgga membawa kpd mslh kewangan yg serius lg menjejaskn pelajarn.
    krn cbuk dgn rutin kehidupn seharian,kita tanpa sedar mebiarkn identiti suami istri tenggelam.suami melihat istri sbgi ibu kpd anak2 & begitulah sebaliknya..pndgn istri &suami hilang tanpa sedar..Apa yg tggl hanya pndgn ibu &bapa melalui anak2 dlm perkahwinan.
    “Knapa anta buat mcm tu? tak syg istri ke? apa salah dia?” sy bertanya kpd seorang rakan.Beliau memsg cinta kedua diblkg istri yg suatu ketika dulu digilainya..”entahlah,jemu barangkali”..saya tergamam..alasanya senang sekali ..istri & anak2 yg sempurna itu tidak lg mendtgkn bahagia ats sbb JEMU.. “hei,jemu anta kata? habis dgn org br anta tak akan jemu ke? hari ini seronoklah,segala2 cinta.Tanggungjwb belum msk dlm cinta”, sy panas hati.Memg sy terganggu dgn kisah rakan seorg ini ttp sy mengambil iktibar &peringatan.Bahawa dlm sebuah r/tgga psgn beranak 3,ibubapa & anak bukanlah segalanya.selama mana sekalipun bahtera r/tgga belayar,suami istri tetap ada.Jangan biarkan kehangatan itu padam oleh rutin harian.

    Quotes:
    1)..Terimalah seseorang seadanya,kebaikannya disyukuri,kekurangannya diredhai..
    2)..Pertunangan suatu komitmen yg belum pasti,ia mungkin berakhir dgn perkahwinan,boleh juga tamat pd kesudahan yg tidak diharapkan..
    3)..Apakah perkahwinan kita kekal sampai hari mati,atau gerhana di tengah jalan atau sekadar sampai le anak cucu dan kemudian bercerai bertemankan uban &kedut wajah?..
    4)..kehidupan berumah tangga,tidak mengizinkan kita utk mbuat keputusan menurut pertimbangan sendiri…
    5)..Jangan pandang isteri dgn pandangan mata yg kering,atau pandangan akal yg gersang,jauh skali pandangan nafsu..ttp pandanglah dr pandangan hati yg hakiki…
    6)..Sunahkah meramaikan anak? manakah yg lebih utama,mengejar galakan Islam meramaikan anak atau memastikan anak2 dpt dibesarkan dgn selamat di fitnah akhir zaman ini?tidak semua wanita islam yg beranak boleh melahirkan umat MUHAMAD..
    7)..Anak2,jiwanya tidak sebesar ayah dan bonda.Kasihnya kadang2 tidak samapi ke makam ayah &bonda..
    8)..suami yg tidak berjihad tidak akan berpeluang merasa sakitnya seorg istri ketika melahirkan anak..
    9)..jika mahu anak mendgr kata,belajarlaj utk mendgr pndgn anak2..
    10)..jgn dimatikan kebolehan anak2 dgn kemalasan ibubapa..
    11)..anak2 kita mgkn gagal mengikut kata2 ibubapa,ttp mrk tidak akan gagal meniru perangai &tgkh laku kita..
    12)..belajar menerima teguran anak2,agar teguranmu diterima..
    13)..memberi mesti dgn kasih sayang,tanpa kasih sayang,memberi adalah beban & benci..

    Melihat perkahwinan sbg medan menerima menjdkn kita sering gelisah &hidup mminta-minta,ttp Melihat perkahwinan sbg medan memberi akan menjadikan kita lebih memikirkan soal PERANAN dan bukannya HAK yg tidak berkesudahan..