- that's me:anak,ibu,isteri,pelajar,guru,academician-

- that's me:anak,ibu,isteri,pelajar,guru,academician-

Sunday, April 5, 2015

'BERSALIN' DLM BANJIR 2014

Salam..just nk share..dec thn 2014 amatlah mencabar bgku..tgh menunggu kelahiran anaknda ketiga lahir kedunia..ketika itulah bah besar melanda kota bharu..sblm itu dikejutkan dgn kuala krai dan gua musang yg lumpuh kerana bah..sampai rumah dan bangunan tenggelam..masyallah..
ketika itu aku tgh sarat..masih ingt tarikh 25hb dec 2014..air mula memasuki taman..ketika itu segala perancangan utk bersalin di hosp kb dan swasta terpaksa dilupakan kerana hosp telah ditutup kerana dimasuki air..hy husm kubang kerian shj yg berfungsi..hasben 'melarikan" aku ke rumah mentua di pulau melaka..air di sg pulau melaka smkn naik..ibubapaku pun terpaksa berpindah mencari homestay di kaw pulau melaka..ketika air mula naik di kaw pulau melaka..keluargaku sekali lg berpindah ke kaws bachok..ketika itu 26 dec 2014 puteri ketigaku ingin melihat dunia..smpi dihusm sudah bukaan 6cm..xsempat utk menunggu doktor..xsmpi 1jam tb di hosp..alhamdulilah disambut oleh abinya dan seorg nurse...

Puteri ketigaku RAHIMAH yg dilahirkan ketika semua manusia ingin menyelamatkan diri dr bencana alam..hari yg sama discharge wad..terus ke bachok..

28hb dec: air mula surut di kb..rasa lega n xsabar nk blk berpantang di tmn uda..br je rasa lega tiba2 dpt berita kaw rumah di paya pulai temerloh dinaiki air..dlm sejarah 50thn xpernah kaw itu dinaiki air..pengasuh anak di tmn itu terpaksa berpindah..aku cuma dpt berharap agar rumah tidak dimasuki air..cukupla rumah ibubapaku shj yg terkena banjir..


Kawasan depan perumahan di paya pulai sblm masuk ke rumah..cukup meruntun jiwa..hy doa ku panjatkan semoga sahabat2 disana selamat..

29 dec: akhirnya dpt pulang ke rumah tmn uda..bermula pantang yg sbnrnya..bila difikirkan ada yg lg teruk drku aku bersyukur..ada yg bersalin atas bukit kuala krai dan klinik k3sihatan/ balai polis..sekurang2nya aku sempat dikejarkn ke hosp...pengalaman bersalin dlm 'bah' ini akan menjadi pengalaman yg xmungkin dilupakan..sekembali ke rumah..kesan bah masih ada di rumah ibubapaku..

No comments:

Post a Comment